Statistieken appelen en peren in Nederland van 1997-2017
Cox stond 20 jaar geleden nog in de top 3 appelen
De afgelopen jaren is het areaal van appelen enorm gedaald. Het perenareaal heeft een enorme stijging ondervonden. Er was een moment dat het totale areaal van zowel de appelen als peren vrijwel gelijk was. Dat was in het jaar 2011. Daarna gingen beide producten weer hun eigen weg, zoals je ziet in de..... 1 reacties

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas
Lekker, een grote portie verse ananas. Alleen begint na een paar happen vaak je tong te prikkelen en voelt je gehemelte rauw aan. Wij leggen uit hoe dat komt. Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, start dit proces onmiddellijk...... 0 reacties


De West-Indische avocado: een rijzende ster op de avocadomarkt
De West-Indische avocado, ook wel tropische avocado genoemd, lijkt met zijn gladde groene schil totaal niet op de Hass avocado, die goed is voor 95% van de wereldmarkt.De Dominicaanse Republiek is de op één na grootste avocadoproducent ter wereld maar komt als exporteur van deze exoot slechts op een..... 0 reacties


Nieuwe tomaten met meer antioxidanten
Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) en het Institut de Biologie Moléculaire des Plantes (CNRS) in Frankrijk hebben samen een manier gevonden om tegelijkertijd het gehalte vitamine E in tomaten te verzesvoudigen en die van het provitamine A en lycopeen te verdubbelen.(van links) Dr. Wang..... 0 reacties


Nicoline Vaalburg, Boer Ted/Vaalburg:
"Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
Tholen - Boer Ted zet zich altijd flink in om knolselderij te promoten. Hun jaarlijkse snertevent is inmiddels een bekende traditie. Media weten het bedrijf te vinden en zelf posten ze regelmatig over hun activiteiten op social media. Samen met de extra aandacht van consumenten voor voeding en gezondheid..... 0 reacties

GGO appelen nu ook in Amerikaanse supers
Arctic appelen zullen de komende weken hun debuut maken in supermarkten in de hele Verenigde Staten. Het bedrijf achter het ras, Okanagan Specialty Fruits, zal deze appel als gesneden product op de markt te brengen omdat het ras na het snijden niet verkleurt. Het bedrijf hoopt dat consumenten voor het..... 0 reacties


Red Season, biologische aardbei met een houdbaarheid van 10 dagen
De productie van aardbeien kan niet alleen 'biologisch' genoemd worden vanwege de vereiste certificaten, maar ook omdat het fruit geen extra behandeling nodig heeft. We zijn in Albanië, op de Balkan, niet ver van de zee. Drie Italiaanse ondernemers startten er een groot bedrijf waar ze op 40 hectare..... 0 reacties

Aart Blom,
"Gieser Wildeman een echte ambacht"
Gieser Wildeman peren zijn een echte ambacht aan het worden. Het is een kleine peer waardoor het extra werk kost bij het plukken en sorteren. Hij levert ook niet zoveel kilo's, dus het is een relatief dure teelt. De Gieser Wildeman vind je volgens Aart Blom van FruitPartners Blom nergens in Europa. "Het is..... 0 reacties


KCB Afstemmingsdag in Geldermalsen
Weinig kwaliteitsproblemen met appelen in seizoen 2016/2017
Tholen – Op 19 oktober vond de KCB Afstemmingsdag plaats in Geldermalsen. Hier kwamen keurmeesters van de KCB samen om te discussiëren over de kwaliteit van appels en peren. De afstemmingsdag werd geleid door Fred Jacobs, Specialist praktijk van de KCB en verantwoordelijk voor de trainingen en opleidingen en..... 0 reacties


Lijn roodvlezige appelrassen onder de merknaam Kissabel gelanceerd
Een aantal bezoekers van Fruit Attraction kreeg de kans om een totaal nieuwe appel te proberen tijdens de persconferentie van Ifored afgelopen woensdag.Dit internationale project zal een lijn roodvlezige appelrassen lanceren onder de merknaam Kissabel. Over een paar weken zullen de eerste commerciële testen..... 0 reacties

Wetenschappers willen superbes ontwikkelen
In Nieuw-Zeeland willen wetenschappers blauwe bessen gaan kruisen met bosbessen om zo een nieuwe gezonde fruitsoort te ontwikkelen.Gedurende dit €3 miljoen kostende project dat geleid wordt door Plant and Food Research zal het potentieel van deze nieuwe fruitsoort worden onderzocht. Bosbessen groeien in..... 0 reacties


Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
De wortel van 10 kilo is geteeld door tuinier Chris Qualley uit Minnesota in de VS en ziet eruit als een grote samenstelling van kleinere wortels.Guinness, de organisatie die het record goedkeurde, zei dat stokjes, aarde en steentjes niet werden meegeteld bij het totale gewicht van de groente.Het vorige..... 0 reacties

Nieuwe chilipeper ontwikkeld
Onderzoekers van de Tuinbouw faculteit van de Antonio Narro Autonomous Agricultural Universiteit (UAAAN) in Mexico evalueren de kwaliteit, groei en ziektegevoeligheid van een nieuwe chilipeper die door de universiteit is ontwikkeld."Onze universiteit heeft een kruising van een rode peper en een sierpeper..... 0 reacties


Mangoteler geeft consumenten rassenadvies
Een grote Australische mangoproducent is een marketing- en social media-campagne gestart om consumenten te helpen een keuze te maken uit de verschillende mangorassen die op de Australische markt worden aangeboden.Marie Piccone, directrice van Manbulloo, legt uit dat er onder consumenten veel onduidelijkheid..... 0 reacties


Light-avocado's bevatten 30% minder vet
In Spanje is de eerste 'light' avocado gepresenteerd. Het product komt op de markt onder de merknaam Isla Bonita van Eurobanan en bevat 30% minder vet dan de meeste andere avocadorassen die er op de markt zijn."We importeren al tientallen jaren avocado's. We hoorden vaak van klanten dat ze dol waren op dit..... 0 reacties


Engelsman maakt meubels van paddenstoelen
Geïnspireerd door zwammen maakt Sebastian Cox meubilair van paddenstoelen. Anderhalf jaar nadat hij ontdekte hoe twee takken bij elkaar gehouden werden door een paddenstoel, had Cox in zijn werkplaats in Zuidoost-Londen met behulp van paddenstoelen een complete lamp en een stoel gefabriceerd.Cox, van huis..... 0 reacties

Truc voor het roosteren van zoete aardappel
Voor het garen van zoete aardappelen in de oven heb je geduld nodig. Foodblogster Live Simply heeft echter een simpele truc om de gaartijd te halveren. "Snij de aardappel in de lengte door, bestrooi met wat olijfolie en zout en draai ze om met de oranje kant op de bakplaat. Bak een halfuurtje op 200°."..... 0 reacties


Nieuwe heetste chilipeper ter wereld
Met een hittewaarde van meer dan drie miljoen op de schaal van Scoville (SHU) heeft Pepper X de Dragon's Breath chilipeper van de troon gestoten als heetste peper ter wereld, zo laat de Amerikaanse website Tasting Table weten."De peper heeft een waarde van 3,18 miljoen...(op de Scoville schaal)... We spelen..... 0 reacties

Kevin Folta, Universiteit Florida:
"Genetisch gezien veel potentie om smaak AGF te veranderen"
Tholen - "Consumenten zijn over het algemeen niet tevreden met de smaken en aroma's van verse groenten en fruit. Veredelaars hebben het belang van andere eigenschappen zoals maatvoering, opbrengst en ziekteresistentie voorop gesteld. Er is nog veel ruimte om dit te verbeteren en ook genetisch potentieel om..... 0 reacties

Asda verkoopt Spaanse druiven met snoepsmaken
De Britse retailer Asda heeft druiven op de markt gebracht die naar snoep smaken. De druiven zijn afkomstig uit Spanje. Alberto Goldbacher van Asda legt uit dat het de bedoeling is om de klant eens iets anders te laten proeven en kinderen aan te zetten tot het eten van meer fruit. De druiven, die een groot..... 0 reacties

Franse pruimen groter dit seizoen
Het pruimenseizoen in Frankrijk is op 1 augustus begonnen met de vroege rassen. Maar de oogst is afgelopen week pas echt van start gegaan en zal ongeveer tot 15 september duren, afhankelijk van het weer. De Franse pruimen zijn dit jaar vleziger dan vorig jaar en dit komt voornamelijk door het weer, dat..... 0 reacties


Hoe voorkom je tranen tijdens snijden ui?
Bij het snijden van een ui krijgen de meest mensen tranen in de ogen. Dat wordt veroorzaakt door het enzym allinase en een zwavelhoudende verbinding die vrijkomen bij het snijden van de ui In contact met de lucht vormen die een gas, propaanthial-S-oxide. Dit is te voorkomen. Hoe? Dat lees je op..... 0 reacties


Komkommers snijden op de fiets
In Nederland werd een komkommertentoonstelling opgezet om de combinatie gin-komkommer op de kaart te zetten. In Amerika pakken ze het anders aan. Daar rijden de drankliefhebbers rond in een gigantische komkommersnijmachine om door het hele land cocktails te verfrissen met een schijfje groen genot. Het gaat..... 0 reacties


Stof uit aardbeien voorkomt dat ijs smelt
IJs dat bij kamertemperatuur zijn vorm behoudt. Onderzoekers van de Kanazawa-universiteit in Japan zijn erin geslaagd het smeltpunt van ijs te verhogen door er polyfenol uit aardbeien aan toe te voegen. Dankzij dit stofje hechten olie en water zich aan elkaar, waardoor het ijs niet meer lekt. Het roomijs..... 0 reacties


Wall Street Journal onderzoekt voedingstrends
Wat zorgt ervoor dat een product een trend wordt? Karen Stabiner van Wall Street Journal wilde die vraag beantwoorden in een artikel over de laatste voedingstrends die op 27 juli in de krant gepubliceerd zou worden. De titel van het artikel: Forecasting the Next Food Fad: Are 'Kohlrabi' and 'Yacon' the Next..... 0 reacties

Alles voor een plek in Guiness Book of Records
Telers strijden om titel 'heetste peper ter wereld'
De Carolina Reaper is het superlatief van heet. De peper met een bijna 1,6 miljoen eenheden op de Scovilleschaal, de index die aangeeft hoe pikant een peper is, is de inzet van menig weddenschap. Teler Mike Smith uit Wales beweert een peper te hebben geteeld die een score van 2,4 miljoen eenheden behaalt...... 0 reacties

Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of..... 0 reacties

Geen heldere regelgeving
Zijn zongedroogde tomaten daadwerkelijk in de zon gedroogd?
Hebben zongedroogde tomaten echt wel in de zon gelegen? De Keuringsdienst zocht het uit. Klopt het beeld van felrode tomaatjes die heerlijk liggen te bakken onder de mediterrane zon wel? Geen specifieke regelsHet is misleiding als producenten hun tomaten 'gedroogd' noemen als dat niet zo is, stelt de NVWA...... 0 reacties


Volgens botanici bestaan groenten niet
Er wordt veel gediscussieerd over welke voedselproducten fruit zijn en welke groenten. Avocado? Fruit. Courgette? Fruit. Boerenkool? Groente ... of niet? Maar volgens botanici bestaan groenten niet.Wolfgang Stuppy, onderzoeksleider bij de wereldberoemde Royal Botanic Gardens aan de BBC: "De term groente..... 0 reacties


aardappelen fors duurder
Komkommers voor consument goedkoper dan in 2000
Tholen - Een consument legde aan het begin van de eeuw nog 81 cent weg voor een komkommer. Dat is 15 cent meer dan dat ze dit jaar doen. Aardappelen daarentegen zijn op het hoogste prijspeil van de 21e eeuw. Klik hier voor uitvergrotingCBSDe cijfers zijn afkomstig uit het CBS-onderzoek naar..... 0 reacties


Filet Americain, maar dan met tomaat
Filet Americain, maar dan met tomaat. Meer is er eigenlijk niet over te zeggen. Nou ja, dat het sinds vandaag in de schappen van 200 Plus Supermarkten ligt. maat Americain is een product dat speciaal is bestemd voor consumenten die graag meer groente eten en bestaat voor 70% uit groente en 30% uit een saus..... 0 reacties

Waarderingsmeter Levensmiddelenindustrie
Nederlander tevreden over voedselveiligheid maar kritisch op productinfo
De Nederlandse consument beoordeelt de levensmiddelenindustrie met een ruime voldoende (6,9). Voedselveiligheid en gezondheid zijn de twee belangrijkste thema's in het oordeel. Het online platform Nederland Voedselland dat de FNLI vorig jaar in het leven heeft geroepen om de dialoog aan te gaan over de..... 0 reacties

Opvallen? Pel eens een watermeloen
Normaal gesproken wordt een watermeloen in partjes gesneden en vervolgens opgegeten. Klinkt redelijk standaard, zo dachtvoormalige technicus bij ruimtevaartorganisatie NASA Mark Rober waarschijnlijk. Op YouTube legt hij daarom in een video uit dat er ook andere manieren zijn om een watermeloen te..... 0 reacties


BWM gebruikt pomelo voor veiligheidsuitrustingen
De pomelo lijkt op een grapefruit. Door de structuur van de dikke schil wordt de vrucht goed beschermd als hij van de boom valt. BWM heeft zich samen met een groep Duitse bedrijven en universiteiten laten inspireren door deze vrucht bij het ontwerp voor hun nieuwe veiligheidsuitrusting. Deze uitrusting is..... 0 reacties

Imitatie van aubergine?
Chinezen vinden paarse antioxidantenrijst uit
In China hebben wetenschappers een paarse rijstkorrel ontwikkeld die meer antioxidanten bevat dan de normale korrel. In totaal zijn er acht genen toegevoegd aan de rijstkorrel, wat toevallig resulteerde in een paarse kleur. Antioxidanten zijn naast de paarse rijst te vinden in onder meer bramen, kersen en..... 0 reacties

De banaan als verkeershulpmiddel
Wie Amsterdam bezoekt, kan er over meepraten: de explosieve groei van fietsen. Zo passeren op de Berlagebrug dagelijks 22.000 fietsers uit alle windrichtingen. Voor de gemeente Amsterdam een reden om uit te zoeken hoe de verkeersveiligheid kan worden verbeterd en de capaciteit te verhogen. Daarvoor doen..... 0 reacties

Amsterdamse zilverui prijkt op nieuwe postzegel
PostNL heeft een nieuw postzegelvel uitgebracht onder de naam 'Nederlandse lekkernijen'. Daarop zijn typisch Nederlandse lekkernijen afgebeeld, variërend van de Bossche bol tot aan de Goudse stroopwafel. Ook de Amsterdamse ui prijkt daartussen.De tien lekkernijen zijn gekozen in overleg met het Kenniscentrum..... 0 reacties


Vooral trend onder 'millennials'
Exotisch fruit en citrus populair op de grill
Volgens een in april verschenen rapport van het Amerikaanse Instituut van Voedingstechnologie bezit driekwart van de Amerikaanse huishoudens een grill en maken de zogenaamde 'millennials' hier het vaakst gebruik van. Deze generatie consumenten speurt de AGF-afdeling af op zoek naar iets nieuws om op tafel te..... 0 reacties

Zo blijven bananen veel langer vers
Bananen in de koelkast bewaren? Geen doorslaand succes. Wil je ervoor zorgen dat je bananen langer vers blijven, dan kun je deze beter buiten de koelkast bewaren en de steel met folie inpakken. Een kind kan de was doen...... 0 reacties

Beter barbecueën door fruitmarinade
Bij barbecueën denk je aan vlees, maar voor een malse biefstuk zijn bepaalde fruitsoorten onmisbaar zoals marinade. Het sap van citrusvruchten (citroen of limoen) verzacht de spiervezels en voegt smaak aan het vlees toe. Exotische vruchten als vijgen, ananas, kiwi's en papaja's bevatten plantaardige enzymen...... 0 reacties


'Snowbergine'
Waitrose heeft primeur met witte aubergine
Ondanks de zomerse temperaturen liggen er vanaf deze week bij de Britse retailer Waitrose 'snowbergines ' in het schap. Deze unieke aubergine dankt zijn bijnaam aan zijn witte schil. Van oudsher zijn aubergines wit. Vandaar dat de ze Amerika 'eggplant' werden genoemd omdat ze wel wat doen denken aan een..... 0 reacties


Amerikaan ziet paarse bloemkool aan voor boeket bloemen
Je wilt indruk maken op je vriendin en je geeft haar een bos bloemen. Althans, dat denk je. Jamarcus Guilory uit Texas wilde zijn vlam verrassen met een mooi boeket, dus kocht hij paarse 'bloemen'. Wat bleek: het was paarse boerenkool. De jongeman had iets goed te maken bij zijn vriendin. Ondanks de..... 0 reacties


Nederlands tomatenkookboek wint internationale prijs
Het Nederlandse kookboek "Chef het samen met tomaat" heeft een prijs gekregen voor beste kinderkookboek ter wereld. Dat gebeurde gisteren tijdens de uitreiking van de Gourmand World Cookbook Awards.Het boek is geschreven door Laura Emmelkamp en Scato van Opstall. Zij proberen onder de naam Keet Smakelijk..... 0 reacties


Verse ketchup van misvormde tomaten bij Jumbo
Met het barbecue seizoen voor de deur lanceert Jumbo verse ketchup van misvormde tomaten. Kopjes en kontjes van tomaten zijn niet meer geschikt om te verkopen, maar zijn wel geschikt voor consumptie. De Verspillingsfabriek maakte er al soep van, nu dus ook ketchup. De sausen zijn verkrijgbaar in de smaken..... 0 reacties

Tips om asperges te bewaren
Asperges hoef je niet op de dag van aankoop te consumeren. Hoe je ze bewaart, hangt af van de kleur. De witte bewaar je het beste in een vochtige theedoek, dan blijven ze 2 tot 3 dagen vers. De groene en paarse bewaar je in een open plastic zak in de koelkast, dan blijven ze tot drie dagen goed. Asperges kun..... 0 reacties

Vlaamse vrouwenorganisatie start manifest voor Belgisch product
Vrouwenorganisatie KVLV-Agra wil de Vlaamse telers een hart onder de riem steken met een manifest waarin middels dertien argumenten wordt opgeroepen om te kiezen voor Belgisch product. Zo stelt de organisatie dat Belgische producten zijn gewild omwille van hun uitstekende kwaliteit. Kwaliteitslabels zoals..... 0 reacties

Onbevruchte peer zonder pit door nachtvorst
Pitloze peren. Kwestie van gesleutel of een 'foutje van de natuur'? Voor de consument wel zo prettig. Door de nachtvorst werden er bij een Zeeuwse fruitteler vruchten gevormd zonder dat daarbij bevruchting heeft plaatsgevonden. Marc Ravesloot, fruitteeltonderzoeker van Wageningen Plant Research, legt uit hoe..... 0 reacties


Japanse groenten- en fruitkunst
Groenten en fruit zijn vaak al plaatjes om te zien maar laten zich ook prima lenen voor kunst. In Japan kennen ze mukimono, groente en fruit worden met een mes bewerkt en belanden als kunstig garnituur op het bord. Bijna zonde om op te eten. Vaak is dat in de vorm van dieren of bloemen. Kunstenaar Gaku doet..... 0 reacties


Sector 3D-geprinte voeding tegen 2025 zo'n €389 miljoen waard
De sector van 3D-geprinte voeding groeit snel en heeft nog lang niet zijn volledige potentieel bereikt. Naar verwachting zal de sector tegen 2025 zo'n $425 (€389) miljoen waard zijn en zal het vanaf 2018 met een jaarlijks groeipercentage van ongeveer 55% uitbreiden, aldus een nieuw rapport van..... 0 reacties


Te mooi om op te eten
Is het eten of is het een kunstwerk? De gerechten van food designer Nick trekken niet voor niets duizenden likes op Instagram. Zijn tomatensalade bijvoorbeeld ziet eruit als een feestje op een bord, maar ook met 'alleen maar' zoete aardappel weet hij iets prachtigs te creëren. Nick heeft zijn eigen bedrijf,..... 0 reacties