Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
De voorouder van de huidige sinaasappel komt uit het zuidoosten van de Himalaya. Al acht miljoen jaar geleden groeide het fruit in het gebied tussen het huidige China, India en Birma. Dat blijkt uit nieuw genetisch onderzoek naar de stamboom van de citrus. De huidige sinaasappel en de oerouder leken weinig..... 0 reacties

Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
Franse AGF-telers hebben aangekondigd een nieuwe predicaat te lanceren dat garandeert dat hun producten nauwelijks residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Alle groenten en fruit die minder dan 0,01 mg residuen per kilo bevatten, mogen het logo dragen.De testen worden uitgevoerd in de laboratoria van..... 0 reacties

Sadra maakt muziek met fruit
De Dordtse muzikant Sadra Hemantie heeft een voorliefde voor kiwi. "Op school leerden we hoe je een lampje kon laten branden met een aardappel. Met die kennis ben ik met alle fruitsoorten gaan experimenteren. Mijn favoriet is uiteindelijk de kiwi. Daar zit echt een supermooi geluid in. Mijn nieuwe album gaat..... 0 reacties


Foodblogger kookt met Zeeuwse "exoten"
Zeeuwse telers zijn volop bezig exoten te 'temmen'. Zo is er inmiddels de zoete aardappel uit Tholen, de sojaboon uit Zeeuws-Vlaanderen en kortgeleden kwam de kidneyboon uit Aardenburg daarbij. Foodblogger en diëtist Martine Ridderhof uit Sint-Annaland blogt onder de naam 'Zeeuwse foodie' over haar leven..... 0 reacties

Letland heeft beste klimaat voor bessenteelt
"Er is geen beter klimaat voor bessenteelt", vertelt Ilze Sauškina, bessenkweker bij Very Berry uit Letland in horecaplatform Entree. Op het bedrijf in het noordoosten van Letland worden sinds 1997 onder andere blauwe bessen en cranberries geteeld. De bessen zijn voller en groter dan de exemplaren in..... 0 reacties


Broccoli niet besteed aan parkiet
De vogel uit de onderstaande video heeft niet zoveel zin in broccoli. Zijn baasje probeert het een aantal keren aan te bieden maar de vogel laat duidelijk blijken er niet van gediend te..... 0 reacties


Groenteninspiratie van Drs. P
De vaste kookrubriek in Trouw wordt al jaren verzorgd door Karin Luiten. Voor de komende vier weken laat zij zich inspireren door Knolraap en lof, schorseneren en prei. "Vier afleveringen lang wijd ik me aan het fameuze lied van Drs. P. Uiteraard met vier bijpassende recepten. Opdat deze groenten net zomin..... 0 reacties

Lidl op bezoek bij teler Kees van Blijderveen
Lidl is langsgegaan bij appelteler Kees van Blijderveen. De teler heeft een areaal van 70 hectare appelen en peren. Met het filmpje wil Lidl aan haar klanten laten zien waar de appelen vandaan komen. Het verhaal achter een product speelt een steeds grotere rol bij de consument en hier proberen steeds meer..... 0 reacties


Meer energie door blauwalg bij het ontbijt
"Spirulina vindt gretig aftrek in Frankrijk”
Eric Constans produceert spirulina. Deze blauwe algensoort is rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen en is goed voor het hele lichaam. De Fransman begon met de productie van spirulina in februari 2017.De Spirulina wordt in grote bassins geteeldGat in de marktEric: "De zaken gaan goed. Mijn klanten zijn..... 0 reacties


Avocadonut?
..... 0 reacties


Hier is ie dan ... de mango-avocado!
Op sociale media doet een 'nieuwe' fruitsoort de ronde die de mango-avocado genoemd wordt en nog zachter zou zijn dan de beide andere fruitsoorten.Heru Andriyono, eigenaar van Fresh Mangoes, legt uit dat de mango-avocado op dezelfde manier geschild en gegeten wordt als een avocado. Hij benadrukt dat het hier..... 1 reacties

Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
Nederland importeerde in 2016 ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa. Dat is een record en ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van handelscijfers.Ook de export van quinoa nam de afgelopen jaren toe: van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. In..... 0 reacties

Stijgend aanbod aan groentenaroma's
De multiculturele samenstelling van de Europese bevolking en de opkomst van millennials zorgen voor een groter belangstelling voor groentensmaken. Dat werd duidelijk op recente ingrediëntenvakbeurs FIE in Frankfurt. Denk daarbij aan komkommer, spinazie, broccoli en - een favoriet -, rode bieten. Voorheen..... 0 reacties

Zoals 0,5% fruit in een product
"Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
Test Aankoop zet zich in voor een correcte etikettering van de verpakking van voedselproducten. Meerdere onderzoeken van de consumentenorganisatie hebben al aangetoond dat fabrikanten consumenten trachten te misleiden door bijvoorbeeld te goochelen met mooie fruitjes op de verpakking terwijl er maar 0,5%..... 0 reacties

Trends in het Verenigd Koninkrijk
Super foods, paarse producten en flexitarisch eten: wat waren de voorspelde trends voor 2017, welke zijn hiervan uitgekomen, en wat zijn de verwachte trends voor 2018? Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt hier de balans op met een blik op het nieuwe jaar.Terugblik op 2017Een jaar..... 0 reacties


'Gouden aardappel' rijk aan vitamine A en E
De 'gouden aardappel' uit Italië: een fel geelvlezige kleur, rijk aan vitamine A en E en deze eigenschappen blijven behouden tijdens het bereiden. Onlangs werd een onderzoek gepresenteerd over deze aardappel, die van grote waarde is voor genoemde vitaminen. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie..... 0 reacties


Koen Verhagen, Slowd
"Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
Tholen - Verse groenten, fruit en kruiden produceren het natuurlijke gas etheen om te rijpen. Vooral bananen en avocado's scheiden veel etheen uit, wat het rijpingsproces van andere groenten- en fruitsoorten kan versnellen. Slowd ontwikkelde daarom een consumentenproduct met adsorberende korrels om op die..... 0 reacties

'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
Informatiedatabase Veggipedia, met weetjes over groenten en fruit zoals voedingswaarde, bereidingstips, bewaaradviezen, is uitgebreid met de producten Paarse Spruiten en Kalettes.De informatie over deze 'upcoming' producten is aangeleverd door Vers van de Teler, het (online) platform van Telersvereniging Van..... 0 reacties


Mogelijkheden met paarse AGF
Ultra Violet is Kleur van het Jaar 2018
De kleur paars is door Pantone uitgekozen tot kleur van het jaar 2018. Pantone is een Amerikaans bedrijf dat verantwoordelijk is voor het publiceren van kleurcoderingen. Specifiek gaat het volgens Pantone om de kleur "Ultra Violet". Elk jaar kiest Pantone een kleur uit, die een symbool moet zijn voor..... 0 reacties


Statistieken appelen en peren in Nederland van 1997-2017
Cox stond 20 jaar geleden nog in de top 3 appelen
De afgelopen jaren is het areaal van appelen enorm gedaald. Het perenareaal heeft een enorme stijging ondervonden. Er was een moment dat het totale areaal van zowel de appelen als peren vrijwel gelijk was. Dat was in het jaar 2011. Daarna gingen beide producten weer hun eigen weg, zoals je ziet in de..... 1 reacties

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas
Lekker, een grote portie verse ananas. Alleen begint na een paar happen vaak je tong te prikkelen en voelt je gehemelte rauw aan. Wij leggen uit hoe dat komt. Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, start dit proces onmiddellijk...... 0 reacties


De West-Indische avocado: een rijzende ster op de avocadomarkt
De West-Indische avocado, ook wel tropische avocado genoemd, lijkt met zijn gladde groene schil totaal niet op de Hass avocado, die goed is voor 95% van de wereldmarkt.De Dominicaanse Republiek is de op één na grootste avocadoproducent ter wereld maar komt als exporteur van deze exoot slechts op een..... 0 reacties


Nieuwe tomaten met meer antioxidanten
Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong (HKU) en het Institut de Biologie Moléculaire des Plantes (CNRS) in Frankrijk hebben samen een manier gevonden om tegelijkertijd het gehalte vitamine E in tomaten te verzesvoudigen en die van het provitamine A en lycopeen te verdubbelen.(van links) Dr. Wang..... 0 reacties


Nicoline Vaalburg, Boer Ted/Vaalburg:
"Nederlanders consumeren steeds meer knolselderij"
Tholen - Boer Ted zet zich altijd flink in om knolselderij te promoten. Hun jaarlijkse snertevent is inmiddels een bekende traditie. Media weten het bedrijf te vinden en zelf posten ze regelmatig over hun activiteiten op social media. Samen met de extra aandacht van consumenten voor voeding en gezondheid..... 0 reacties

GGO appelen nu ook in Amerikaanse supers
Arctic appelen zullen de komende weken hun debuut maken in supermarkten in de hele Verenigde Staten. Het bedrijf achter het ras, Okanagan Specialty Fruits, zal deze appel als gesneden product op de markt te brengen omdat het ras na het snijden niet verkleurt. Het bedrijf hoopt dat consumenten voor het..... 0 reacties


Red Season, biologische aardbei met een houdbaarheid van 10 dagen
De productie van aardbeien kan niet alleen 'biologisch' genoemd worden vanwege de vereiste certificaten, maar ook omdat het fruit geen extra behandeling nodig heeft. We zijn in Albanië, op de Balkan, niet ver van de zee. Drie Italiaanse ondernemers startten er een groot bedrijf waar ze op 40 hectare..... 0 reacties

Aart Blom,
"Gieser Wildeman een echte ambacht"
Gieser Wildeman peren zijn een echte ambacht aan het worden. Het is een kleine peer waardoor het extra werk kost bij het plukken en sorteren. Hij levert ook niet zoveel kilo's, dus het is een relatief dure teelt. De Gieser Wildeman vind je volgens Aart Blom van FruitPartners Blom nergens in Europa. "Het is..... 0 reacties


KCB Afstemmingsdag in Geldermalsen
Weinig kwaliteitsproblemen met appelen in seizoen 2016/2017
Tholen – Op 19 oktober vond de KCB Afstemmingsdag plaats in Geldermalsen. Hier kwamen keurmeesters van de KCB samen om te discussiëren over de kwaliteit van appels en peren. De afstemmingsdag werd geleid door Fred Jacobs, Specialist praktijk van de KCB en verantwoordelijk voor de trainingen en opleidingen en..... 0 reacties


Lijn roodvlezige appelrassen onder de merknaam Kissabel gelanceerd
Een aantal bezoekers van Fruit Attraction kreeg de kans om een totaal nieuwe appel te proberen tijdens de persconferentie van Ifored afgelopen woensdag.Dit internationale project zal een lijn roodvlezige appelrassen lanceren onder de merknaam Kissabel. Over een paar weken zullen de eerste commerciële testen..... 0 reacties

Wetenschappers willen superbes ontwikkelen
In Nieuw-Zeeland willen wetenschappers blauwe bessen gaan kruisen met bosbessen om zo een nieuwe gezonde fruitsoort te ontwikkelen.Gedurende dit €3 miljoen kostende project dat geleid wordt door Plant and Food Research zal het potentieel van deze nieuwe fruitsoort worden onderzocht. Bosbessen groeien in..... 0 reacties


Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
De wortel van 10 kilo is geteeld door tuinier Chris Qualley uit Minnesota in de VS en ziet eruit als een grote samenstelling van kleinere wortels.Guinness, de organisatie die het record goedkeurde, zei dat stokjes, aarde en steentjes niet werden meegeteld bij het totale gewicht van de groente.Het vorige..... 0 reacties

Nieuwe chilipeper ontwikkeld
Onderzoekers van de Tuinbouw faculteit van de Antonio Narro Autonomous Agricultural Universiteit (UAAAN) in Mexico evalueren de kwaliteit, groei en ziektegevoeligheid van een nieuwe chilipeper die door de universiteit is ontwikkeld."Onze universiteit heeft een kruising van een rode peper en een sierpeper..... 0 reacties


Mangoteler geeft consumenten rassenadvies
Een grote Australische mangoproducent is een marketing- en social media-campagne gestart om consumenten te helpen een keuze te maken uit de verschillende mangorassen die op de Australische markt worden aangeboden.Marie Piccone, directrice van Manbulloo, legt uit dat er onder consumenten veel onduidelijkheid..... 0 reacties


Light-avocado's bevatten 30% minder vet
In Spanje is de eerste 'light' avocado gepresenteerd. Het product komt op de markt onder de merknaam Isla Bonita van Eurobanan en bevat 30% minder vet dan de meeste andere avocadorassen die er op de markt zijn."We importeren al tientallen jaren avocado's. We hoorden vaak van klanten dat ze dol waren op dit..... 0 reacties


Engelsman maakt meubels van paddenstoelen
Geïnspireerd door zwammen maakt Sebastian Cox meubilair van paddenstoelen. Anderhalf jaar nadat hij ontdekte hoe twee takken bij elkaar gehouden werden door een paddenstoel, had Cox in zijn werkplaats in Zuidoost-Londen met behulp van paddenstoelen een complete lamp en een stoel gefabriceerd.Cox, van huis..... 0 reacties

Truc voor het roosteren van zoete aardappel
Voor het garen van zoete aardappelen in de oven heb je geduld nodig. Foodblogster Live Simply heeft echter een simpele truc om de gaartijd te halveren. "Snij de aardappel in de lengte door, bestrooi met wat olijfolie en zout en draai ze om met de oranje kant op de bakplaat. Bak een halfuurtje op 200°."..... 0 reacties


Nieuwe heetste chilipeper ter wereld
Met een hittewaarde van meer dan drie miljoen op de schaal van Scoville (SHU) heeft Pepper X de Dragon's Breath chilipeper van de troon gestoten als heetste peper ter wereld, zo laat de Amerikaanse website Tasting Table weten."De peper heeft een waarde van 3,18 miljoen...(op de Scoville schaal)... We spelen..... 0 reacties

Kevin Folta, Universiteit Florida:
"Genetisch gezien veel potentie om smaak AGF te veranderen"
Tholen - "Consumenten zijn over het algemeen niet tevreden met de smaken en aroma's van verse groenten en fruit. Veredelaars hebben het belang van andere eigenschappen zoals maatvoering, opbrengst en ziekteresistentie voorop gesteld. Er is nog veel ruimte om dit te verbeteren en ook genetisch potentieel om..... 0 reacties

Asda verkoopt Spaanse druiven met snoepsmaken
De Britse retailer Asda heeft druiven op de markt gebracht die naar snoep smaken. De druiven zijn afkomstig uit Spanje. Alberto Goldbacher van Asda legt uit dat het de bedoeling is om de klant eens iets anders te laten proeven en kinderen aan te zetten tot het eten van meer fruit. De druiven, die een groot..... 0 reacties

Franse pruimen groter dit seizoen
Het pruimenseizoen in Frankrijk is op 1 augustus begonnen met de vroege rassen. Maar de oogst is afgelopen week pas echt van start gegaan en zal ongeveer tot 15 september duren, afhankelijk van het weer. De Franse pruimen zijn dit jaar vleziger dan vorig jaar en dit komt voornamelijk door het weer, dat..... 0 reacties


Hoe voorkom je tranen tijdens snijden ui?
Bij het snijden van een ui krijgen de meest mensen tranen in de ogen. Dat wordt veroorzaakt door het enzym allinase en een zwavelhoudende verbinding die vrijkomen bij het snijden van de ui In contact met de lucht vormen die een gas, propaanthial-S-oxide. Dit is te voorkomen. Hoe? Dat lees je op..... 0 reacties


Komkommers snijden op de fiets
In Nederland werd een komkommertentoonstelling opgezet om de combinatie gin-komkommer op de kaart te zetten. In Amerika pakken ze het anders aan. Daar rijden de drankliefhebbers rond in een gigantische komkommersnijmachine om door het hele land cocktails te verfrissen met een schijfje groen genot. Het gaat..... 0 reacties


Stof uit aardbeien voorkomt dat ijs smelt
IJs dat bij kamertemperatuur zijn vorm behoudt. Onderzoekers van de Kanazawa-universiteit in Japan zijn erin geslaagd het smeltpunt van ijs te verhogen door er polyfenol uit aardbeien aan toe te voegen. Dankzij dit stofje hechten olie en water zich aan elkaar, waardoor het ijs niet meer lekt. Het roomijs..... 0 reacties


Wall Street Journal onderzoekt voedingstrends
Wat zorgt ervoor dat een product een trend wordt? Karen Stabiner van Wall Street Journal wilde die vraag beantwoorden in een artikel over de laatste voedingstrends die op 27 juli in de krant gepubliceerd zou worden. De titel van het artikel: Forecasting the Next Food Fad: Are 'Kohlrabi' and 'Yacon' the Next..... 0 reacties

Alles voor een plek in Guiness Book of Records
Telers strijden om titel 'heetste peper ter wereld'
De Carolina Reaper is het superlatief van heet. De peper met een bijna 1,6 miljoen eenheden op de Scovilleschaal, de index die aangeeft hoe pikant een peper is, is de inzet van menig weddenschap. Teler Mike Smith uit Wales beweert een peper te hebben geteeld die een score van 2,4 miljoen eenheden behaalt...... 0 reacties

Minder voedselverspilling bij gebruik van diepvriesproducten
Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat is één van de uitkomsten uit het onderzoek van Wageningen University & Research naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of..... 0 reacties

Geen heldere regelgeving
Zijn zongedroogde tomaten daadwerkelijk in de zon gedroogd?
Hebben zongedroogde tomaten echt wel in de zon gelegen? De Keuringsdienst zocht het uit. Klopt het beeld van felrode tomaatjes die heerlijk liggen te bakken onder de mediterrane zon wel? Geen specifieke regelsHet is misleiding als producenten hun tomaten 'gedroogd' noemen als dat niet zo is, stelt de NVWA...... 0 reacties


Volgens botanici bestaan groenten niet
Er wordt veel gediscussieerd over welke voedselproducten fruit zijn en welke groenten. Avocado? Fruit. Courgette? Fruit. Boerenkool? Groente ... of niet? Maar volgens botanici bestaan groenten niet.Wolfgang Stuppy, onderzoeksleider bij de wereldberoemde Royal Botanic Gardens aan de BBC: "De term groente..... 0 reacties


aardappelen fors duurder
Komkommers voor consument goedkoper dan in 2000
Tholen - Een consument legde aan het begin van de eeuw nog 81 cent weg voor een komkommer. Dat is 15 cent meer dan dat ze dit jaar doen. Aardappelen daarentegen zijn op het hoogste prijspeil van de 21e eeuw. Klik hier voor uitvergrotingCBSDe cijfers zijn afkomstig uit het CBS-onderzoek naar..... 0 reacties


Filet Americain, maar dan met tomaat
Filet Americain, maar dan met tomaat. Meer is er eigenlijk niet over te zeggen. Nou ja, dat het sinds vandaag in de schappen van 200 Plus Supermarkten ligt. maat Americain is een product dat speciaal is bestemd voor consumenten die graag meer groente eten en bestaat voor 70% uit groente en 30% uit een saus..... 0 reacties