4.500 gezinnen wagen zich aan Seizoensgroenten-Challenge
Belgen eten te weinig groenten, bleek vrijdag uit de VLAM-studie over de groenten- en fruitconsumptie van de Vlaming. Komende week engageren meer dan 4.500 gezinnen zich om enkel met seizoensgebonden groenten te koken. Geen gemakkelijke uitdaging want april is een vrij beperkte maand in het..... 0 reacties

ĎNoten beschermen je hartí
Goed nieuws voor notenliefhebbers. Wetenschappers van het Karolinska Institutet in Stockholm stellen namelijk dat regelmatige consumptie mogelijk je hart beschermt. De resultaten van de studie zijn onlangs verschenen in het tijdschrift Heart. Er zijn al eerder studies geweest naar het effect van noten op het..... 0 reacties


In BelgiŽ meer fruit maar minder groenten geconsumeerd
De gemiddelde Belg kocht vorig jaar 38 kg verse groenten of 1 kg minder dan in 2016. Door een hogere gemiddelde groentenprijs bleven de bestedingen op peil. Het thuisverbruik van fruit steeg licht van 46,6 naar 47 kg per capita. Vers fruit was vorig jaar 4% duurder waardoor de fruitbestedingen 5% hoger..... 0 reacties


Salade in een handomdraai klaar met de 1-minute Salad Maker
Hier valt niets meer aan toe te voegen. Het is de 1-Minute Salad..... 0 reacties

Zeven redenen om komkommer te eten (gezondheid en beauty)
De hitte met komkommers te lijf
De zomer is op het Indiase subcontinent officieel begonnen en men bereidt zich daar voor op lange, zweterige dagen en een slopende hitte. Met name tijdens de zomermaanden is het belangrijk om te letten op wat je eet, want er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je kunnen helpen van binnenuit koel te blijven...... 0 reacties

Depressief? Het zou weleens aan je voeding kunnen liggen
Als je vaak last hebt van neerslachtige gevoelens, dan zou dit weleens te maken kunnen hebben met je eetgewoonten. In een nieuw rapport van deWall Street Journal wordt het verband tussen een slechte voeding en depressie beschreven.Hogere groenten- en fruitconsumptie goed voor mentale gezondheidIn 2017..... 0 reacties

ONVZ helpt verzekerden gezonder te leven met FoodFirst Network
Zorgverzekeraar ONVZ en FoodFirst Network gaan mensen helpen gezonder te leven door gezonder te eten. De partijen zijn hiervoor een samenwerking aangegaan. FoodFirst Network is een online platform over gezonder leven. Een van de gezichten is meesterkok Rudolph van Veen. ONVZ is de eerste zorgverzekeraar die..... 0 reacties


6 keer per dag gezonde gerechten in het Medisch Centrum Leeuwarden
Ziekenhuis kiest voor herstelbevorderend voedingsconcept
Medisch Centrum Leeuwarden heeft gekozen voor een nieuw voedingsconcept. Binnen dit innovatieve concept, ontwikkeld met partner Van Hoeckel, krijgen patiŽnten op zes momenten van de dag diverse gerechtjes aangeboden. Daarmee zet het ziekenhuis een grote stap in zijn ambitie om toonaangevend te zijn in..... 0 reacties

Uitgiftepunt op hogeschool om groenten- en fruit consumptie te stimuleren
Minder dan 7% van de Nederlandse studenten tussen 14 en 30 jaar eet voldoende groente en minder dan 28% eet voldoende fruit. Uit onderzoek op HAS Hogeschool blijkt dat de consumptie is te verhogen door plaatsing van het 'HAS to GO'-huisje, een mobiel uitgiftepunt van groenten en fruit.Omdat de fysieke..... 0 reacties

Cranberry is geen medisch hulpmiddel bij blaasontsteking
Producten op basis van veenbessen (cranberries) om blaasontsteking te voorkomen of te behandelen, vallen niet onder de definitie van medische hulpmiddelen. Op deze producten staat ten onrechte een CE-markering. Dat heeft de Europese Commissie vastgesteld in een uitvoeringsbesluit. Fabrikanten mogen deze..... 0 reacties

Tamara de Weijer, Vereniging Arts en Voeding:
"Meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek"
Artsen moeten zich snel laten bijscholen over de rol van voeding op de gezondheid. Dat zegt voorzitter Tamara de Weijer (36) van Vereniging Arts en Voeding in een interview met het Algemeen Dagblad. Door onderzoek wordt er steeds meer duidelijk over de relatie tussen voeding, darmen en gezondheid. Volgens..... 0 reacties

Juglen Zwaan, A healthy life:
De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges
Het aspergeseizoen is weer geopend en de asperges liggen weer volop in de schappen. Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni. Veel mensen weten niet dat asperges eigenlijk een superfood is van eigen bodem. Voedingskundige (en Primeur-columnist) Juglen Zwaan benoemt in dit artikel de 10..... 0 reacties

Onderzoek Cambridge Institute
Aminozuur asparagine kan rol spelen bij uitzaaiing kankercellen
Vaak sterven borstkankerpatiŽnten niet aan de oorspronkelijke tumor maar wel aan de uitzaaiingen die deze veroorzaakt in de longen, hersenen, botten of overige organen. Om zich te kunnen verspreiden, moeten kankercellen zich losmaken van de oorspronkelijke tumor en in het bloed overleven, waarna zij zich in..... 0 reacties


Nu met verse pureersoep
AH wint tweede keer op rij Jaarprijs Goede Voeding
Albert Heijn/Koninklijke Vezet heeft met verse Pureersoep Pompoen Wortel de Jaarprijs Goede Voeding 2018 van Voeding Nu en VMT gewonnen. Dat is vandaag bekendgemaakt op het Food Future Event in Den Bosch. Daarmee wint het bedrijf voor de tweede keer op rij de prijs en mag het een jaar lang het logo van de..... 0 reacties

Canada: een van de grootste verspillers ter wereld
Volgens een internationale milieugroep zou het een goed idee zijn als Canada zijn gigantische mate van voedselverspilling aan zou pakken. Het zou zowel goed zijn voor het milieu als dat het een slimme economische zet zou zijn."Je kunt echt een sterk punt voor de economische kant maken," aldus David Donaldson..... 0 reacties


Negatief framen ťn benoemen van de norm: hogere fruitconsumptie
Om erachter te komen welke communicatiestrategie het meest effectief is in het aanzetten tot gewenst consumentengedrag, voerde WUR een onderzoek uit waarbij gekeken werd naar sociale normuitingen. De meest effectieve communicatiestrategie voor gewenst gedrag is het toepassen van een negatief frame en..... 0 reacties

Omzetrecords in Amerika voor avocado's tijdens feestdagen
Consumenten vierden de herfst- en wintervakanties 2017 met heerlijke avocado-gerechten, wat de recordhoge omzet in de retail voor de categorie omhoog stuwde. De Hass Avocado Board (HAB) heeft onlangs haar vakantie- en evenementenrapport uitgebracht voor het vierde kwartaal van 2017, waarin de prestaties van..... 0 reacties


snack-AGF vliegt over de toonbank
Noorse supermarkten verkopen tonnen 'gezond snoep'
De Noorse discounters Rema 1000, Extra en Kiwi voerden met de Paasdagen campagne voor gezond snoep, met prijzen rond een euro per 100 gram. De actie werd bij de klanten zeer goed ontvangen.Extra meldt dat ze de eerste vier dagen van de betreffende week 16 ton gezond snoepgoed hebben verkocht. Rema 1000 heeft..... 0 reacties


RLI: "Werk toe naar duurzame consumptiepatronen"
De overheid moet met nieuw voedselbeleid moeten anticiperen op de negatieve gevolgen van de intensieve landbouw. Dat concludeert de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) in zijn advies 'Duurzaam en gezond', dat is aangeboden aan minister Schouten (LNV) en staatssecretaris Blokhuis (VWS). De..... 0 reacties

Meer fruit, minder rimpels
Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beÔnvloeden door een gezonde voeding. Dat concludeert arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling Dermatologie in het..... 0 reacties

Snackgedrag veranderen? Let op gewoontes en emoties
Overgewicht en obesitas zijn een wereldwijd probleem. Een van de boosdoeners is ons snackgedrag tussen maaltijden door. Veel onderzoek naar snacken richt zich op snacken als beredeneerd gedrag. Maar snacken is vaak helemaal niet beredeneerd: we snacken ook impulsief uit gewoonte of uit emotie. Onderzoek,..... 0 reacties

73% van de Belgen eet te weinig groenten en fruit
73% van de Belgen eten te weinig groenten en fruit. Daarom staan deze tijdens de Week van de DiŽtist, die loopt van 19 tot en met 25 maart, centraal in de campagne. Het thema is HAP-klaar, dat staat voor Huisgemaakt, Aangepast en Persoonlijk met advies over groenten, fruit en water in het bijzonder...... 0 reacties


Sportieve healthy pleasure: de Volley Bowl
De Volley Bowl is de nieuwe healthy pleasure voor sportliefhebbers en wordt geserveerd aan bezoekers en sporters tijdens drie topevents in de volleybalsport. Uit een halve volleybal eet je een uitgekiende mix van lekkere, gezonde en plantaardige seizoensproducten, afkomstig van Nederlandse lokale..... 0 reacties


Limburgs fruit voor jonge voetbalfans
De Zuid-Limburgse fruittelers van de coŲperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten zijn vanaf komend seizoen partner van 'Fortuna Verbindt', de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) tak van Fortuna Sittard. Ter stimulering van gezonde voeding ontvangen alle kinderen die Fortuna Sittard tijdens..... 0 reacties

Britse scholieren gebruiken fruit in plaats van computermuis
Op een middelbare school in Engeland leerden leerlingen vorige week hoe ze hun hoofdtelefoon konden veranderen in een jukebox die bediend werd met fruit.In het het kader van de British Science Week kregen de scholieren te zien hoe ze micro:bit, microcomputers, konden programmeren om hun favoriete muziek af..... 1 reacties

Fingerfood zorgt voor verhoogde AGF consumptie van ouderen met dementie
Op 22 maart werd, onder het genot van innovatieve tussendoortjes, de ťťrste resultaten van het project "Interventie gezonde voeding in gesloten settings" gepresenteerd. De doelstelling van het project is om de consumptie van groente en fruit te duurzaam te verhogen en de effectiviteit van bepaalde..... 0 reacties


Gezonde zwemkantines zijn goud waard
Rotterdam werkt hard aan het gezond maken van het voedingsaanbod op sportaccommodaties. In de kantine van Zwembad Afrikaanderplein wint het smaakwater het al van frisdrank. Dat overgewicht een probleem is in Rotterdam, ziet Abdel Mahraou dagelijks in Zwembad Afrikaanderplein. 'En dan komen hier nog veel..... 0 reacties


Groenten- en fruitproducerende flat
Vincent Callebaut Architectures heeft onlangs een nieuw dubbelconcept onthuld met de naam Arboricole. Het project is ontworpen voor Angers in Frankrijk en kenmerkt Callebauts gebruikelijke mix van appartementen, groen en hightech duurzame tuinbouwtechnologie, waardoor bewoners groenten en fruit zelf kunnen..... 0 reacties


30 miljoen kinderen in EU aan het schoolfruit
Meer dan 30 miljoen schoolkinderen in de EU krijgen melk, groenten en fruit in het kader van het EU Schoolprogramma. Gedurende het schooljaar 2016-2017 namen meer dan 12,2 miljoen kinderen op 79.000 scholen deel aan het EU-schoolfruitprogramma en zo'n 18 miljoen kinderen hadden toegang tot het..... 1 reacties


Jaap Seidel, hoogleraar gezondheidswetenschappen:
Bedrijfsleven nodig om meer groenten en fruit te gaan eten
Jaap Seidell, Hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan de VU, vertelt over de richtlijnen voor gezonde voeding en hoe lastig het is om die elke dag te volgen. En over de initiatieven die er al zijn om de gezonde keuze makkelijker te maken. Daar is de hulp van o.a. het bedrijfsleven bij nodig. Albron..... 0 reacties

Probeer meer peren te eten
Dit fruit kan mogelijk symptomen van aambeien voorkomen
Aambeien zijn een nare aandoening die gewoonlijk mensen treft tussen de leeftijden 45 en 65. Het ontwikkelt zich wanneer het weefsel rond het rectum of de anus gezwollen raakt. Mogelijke oorzaken zijn het aanspannen van spieren tijdens darmperistaltiek of voor langere tijd op het toilet zitten. Weliswaar..... 0 reacties

Ding nu mee naar groente & fruit marketing award!
U kunt tot 18 mei 2018 meedingen naar de Best Marketing Initiative To Children Award 2018 die dit jaar voor de tweede keer zal worden uitgereikt tijdens de London Produce Show.Van 6 tot 8 juni vindt in het Verenigd Koninkrijk de London Produce Show plaats. De Nederlandse Ambassade in Londen zorgt er, in..... 0 reacties


Populaire illustrator tekent fruitfiguurtjes
De illustrator Marija Tiurina heeft een aantal tekenfilmfiguren gecreŽerd aan de hand van fruit. Eerder werk van Marija Tiurina is onder andere: "The seven deadly sin kittens of Marija Tiurina" en "Cartoon model design admiration of Marija Tiurina".Fruit-illustratieBron:..... 0 reacties

85% Duitsers bereid meer te betalen voor verse voeding
Ondanks dat Duitsers erom bekend staan zuinig te zijn wanneer het op het kopen van levensmiddelen aankomt, zou de meerderheid van Duitsers (85 procent) bereid zijn om iets meer te betalen voor vers voedsel.Dit is aangetoond in een representatief forsa onderzoek in opdracht van CosmosDirekt, een directe..... 0 reacties

Gedwongen groenten eten leidt tot lachanofobie
Kinderen lachend groenten laten eten is een kunst die veel opvoeders zich graag eigen zouden maken. De weerstand tegen groenten lijkt misschien op lachanofobie, de angst om groenten te eten, maar dat is maar een kleine groep, schrijft het Algemeen Dagblad. Opvallend is dat mensen die er wel aan lijden,..... 0 reacties

Frieda's Specialty Produce
Paa(r)saanbiedingen
Het AMerikaanse Frieda's wil consumenten verleiden wat kleurrijke groenten aan hun Paasgerechten toe te voegen met hun paarse zoete Stokes aardappelen en overige paarse AGF. "Consumenten zijn voor de Paasdagen op zoek naar vrolijke lentekleuren en onze Stokes zoete aardappelen passen perfect in dit plaatje...... 0 reacties

De gezonde eigenschappen van limes
Limes worden door de meesten niet dagelijks gegeten en als dit wel zo is, dan is dit vaak om medische redenen. Dankzij hun medicinale eigenschappen worden limes namelijk al eeuwenlang gebruikt voor het behandelen van ziekten. Ook wordt het fruit verwerkt in cosmetica en gezondheidsproducten.Het eten van..... 0 reacties

Stichting Student en Voeding:
Van Rotterdams project naar landelijk initiatief
Toekomstige artsen uitdagen om interventies aangaande voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement terug in de spreekkamer te brengen met als einddoel dat de patiŽnt zijn/haar gezondheid weer in eigen hand krijgt, dat is de missie van stichting Student en Voeding.De maatschappij schreeuwt om duidelijkheid..... 0 reacties


Hogere AGF-consumptie kan psychisch welzijn in slechts twee weken stimuleren
Nieuw onderzoek toont aan dat het verhogen van de consumptie van groenten en fruit het psychisch welzijn in slechts twee weken tijd kan verhogen.Onderzoeker Dr. Tamlin Conner van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland ontdekte dat jongvolwassenen die gedurende 14 dagen extra..... 0 reacties

Ouders moeten hun kinderen niet belonen voor het eten van groenten
"Alle ouders weten hoe moeilijk het is om kinderen groenten te laten eten. Velen bieden beloningen of traktaties in ruil voor het helemaal opeten van de groente," aldus onderzoekers van de Universiteit Gent in BelgiŽ. Die beweren echter dat de beste manier om kinderen gezond te laten eten, is door gezond..... 0 reacties

1 op 3 Nederlanders eten meer groente en fruit
Nederlanders zijn zoekende als het gaat om eten. Aan de ene kant kant gedragen Nederlanders zich minder gezond, toch is de trend 'gezond eten' weer erg populair. Eťn op de drie Nederlanders is meer groenten en fruit gaan eten de afgelopen maanden. Ook werden vis en noten meer geconsumeerd dan voorheen...... 0 reacties

"Keuze voor groenten alleen is niet genoeg voor een gezond leven"
Consumenten waren onlangs erg bezorgd toen bleek dat groenten die op water geteeld waren reststoffen van schadelijke middelen bevatten die boven de maximale limiet uitkwamen.Twee jaar geleden waren er ook al zorgen toen een onderzoek werd gepubliceerd waaruit bleek dat sommige voorverpakte biologische..... 0 reacties

Steeds meer Chinezen zeggen vlees vaarwel
Steeds meer gezondheidsbewuste Chinezen kiezen voor een vegetarische voeding, waardoor de vegan-restaurants als paddenstoelen uit de grond schieten in dit dichtbevolkte land. Een toenemend aantal ondernemers hoopt te profiteren van de trend voor gezonde voeding die vaak bestaat uit vegetarische, biologische..... 0 reacties

'Bietenpil' redding voor patiŽnten met nierfalen na thoraxfoto
Rode biet verkleint mogelijk de kans op nierfalen na een rŲntgenfoto van het hart, zo is gebleken uit een onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen.Het onderzoeksproject, dat wordt gefinancierd door de Britse Hartstichting Heart Research UK, richt zich op de vraag of anorganisch nitraat, dat van..... 0 reacties


Verrijkte groenten en fruit, wat vindt de consument?
Tholen ĖIn plaats van een vitamine D-supplement kunnen consument straks ook een portie champignons nemen. Eind dit jaar verwacht Banken Champignons dat vitamine D bevattende champignons te koop zijn voor de consument. Hoe kijken consumenten eigenlijk aan tegen verrijkte groenten en fruit? De Wageningen..... 0 reacties

Invloeden van reuk- en smaakveranderingen op eetgedrag van kankerpatiŽnten
Het blijkt lastig voor kankerpatiŽnten om voldoende, gezond en smaakvol te eten. Veranderingen in smaak en reuk tijdens ziekte en behandeling liggen hieraan deels ten grondslag. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op voedselvoorkeuren, voedingsinname en daarmee voedingsstatus van de..... 0 reacties

Aanvoerverwachtingen Flandria in maart
Flandria heeft de aanvoerverwachtingen van maart bekend gemaakt. De marktvooruitblik voor de belangrijkste Flandria-producten geldt voor week 9 tot en met week 13 en is afgesloten op 19 februari 2018. Voorspellingen zijn gebaseerd op de aanvoerverwachtingen tot die datum.Klik hier voor het..... 0 reacties


'Taco vrijdag' blijft avocado-afzet Zweden aanjagen
In veel Zweedse gezinnen worden er op vrijdagavond taco's gegeten. Deze zogenaamde 'Taco Friday' heeft de laatste jaren een enorme impact op de afzet van avocado's gehad want guacamole vormt natuurlijk een onmisbaar onderdeel van de taco-maaltijd. De grote Zweedse retailketen ICA zag zijn avocadoverkoop ook..... 0 reacties


Gezonde eigenschappen van de Afrikaanse sterappel
De Afrikaanse sterappel, ook wel bekend als Agbalumo of Udara, heeft veel gezonde eigenschappen. De vrucht is vanwege haar zoetzure smaak erg populair in Afrika. De websitepulse.ngzette een aantal van de gezondheidsvoordelen op een rijtje:1. Rijk aan vitamine CZoals de meesten wel weten, verhoogt vitamine C..... 0 reacties

Hoe kom je van wallen af
Aardappelschijfjes doen wonderen voor opgezwollen ogen
Wakker worden met opgezwollen ogen is een veelvoorkomend probleem. Het is echter niet zo moeilijk om hier van af te komen. Drink voldoende water en gebruik gekoelde aardappelschijfjes om wallen tegen te gaan.Indiatoday.inheeft zes tips tegen gezwollen oogleden op een rijtje gezet:1. De makkelijkste manier om..... 0 reacties