De gezonde eigenschappen van peren onderzocht
Joanne Slavin van de Universiteit van Minnesota heeft een literatuuronderzoek gedaan naar biomedische en agrarische onderzoeken die van 1970 tot heden zijn verschenen om de mogelijke gezondheidsvoordelen van peren in kaart te brengen.Peren zijn een uitstekende bron van vezels en vitamine C en bevatten maar..... 0 reacties


Omzet blijft stijgen
Gezondheidstrend bereikt Britse supermarkten
Ondanks een jaarlijks terugkerende daling in de consumptie na de feestdagen, laten de laatste supermarktcijfers van Kantar Worldpanel zien dat de supermarktomzet is gestegen met 3,4% vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode.Na een kerst met recordomzet was januari een maand waarin winkelend publiek hun..... 0 reacties

Cranberry's kunnen tandbederf voorkomen
Onderzoekers van de Universiteit van Rochester beweren dat zij een nieuwe remedie tegen tandbederf hebben gevonden in de vorm van cranberry's. Het blijkt namelijk dat cranberrysap voorkomt dat bacteriën die tandbederf veroorzaken zich aan het tandoppervlak hechten. De bevindingen van het onderzoek zijn..... 0 reacties

Wat zijn de meest effectieve fruitsoorten?
Diëtiste Patricia Ploeger zoekt uit wat de meest effectieve fruitsoorten zijn bij een lusteloos of grieperig gevoel. Patricia: "Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten...... 0 reacties

Eten van druiven zou depressie kunnen voorkomen
Druiven kunnen een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde chemische verbindingen afgeleid van de druif kunnen worden ontwikkeld voor de behandeling van depressie. De resultaten die zijn gepubliceerd in het online vakblad Nature Communications duiden..... 0 reacties

Nielsen-onderzoek:
Duitsland heeft 7 voedingstypes
Volgens een actueel onderzoek van Nielsen voedt 75 procent van de Duitsers zich gezondheidsbewust. In het kader van het onderzoek werden 10.000 consumenten uit het Nielsen huishoudpanel ondervraagd over het onderwerp voeding. Hierbij werden onder andere vragen gesteld over de voedingsgewoonten en de..... 0 reacties

Beleven van voedsel centraal bij Smaaklessenprogramma voor basisscholen
Smaaklessen van 'Goed onderbouwd' naar 'Eerste aanwijzingen voor Effectiviteit'Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en..... 0 reacties

Onderzoek naar relatie voedsel en Alzheimer
TOP bv en Wageningen UR hebben samen een uitgebreide literatuurstudie verricht naar voedsel en levensstijl in relatie met Alzheimer. De literatuurstudie vormt het uitgangspunt voor een groot praktijkonderzoek dat in de loop van 2018 zal worden gestart.Vanuit Wageningen UR is professor Harry Wichers betrokken..... 0 reacties


Gezond eten wordt een feestje voor ouders en kinderen
Jumbo maakt groenten en fruit eten leuk met ‘de reis van 5’
Onder het mom 'Jong geleerd, oud gedaan' helpt Jumbo samen met 'De Reis van 5' ouders om hun kinderen met plezier gezond en gevarieerd te laten eten. Veel Nederlanders hebben moeite om zich aan de voorgeschreven richtlijn van 250 gram groente en twee stuks fruit per dag te houden . Daarom gaat Jumbo de..... 0 reacties


‘Maak je eigen groentenpastei in Zweden
Dole in Zweden bedacht na een brainstormsessie een nieuwe invulling van het doe-het-zelf concept. Consumenten kunnen nu hun eigen groentenpastei maken die bij hun persoonlijke smaak past, maar ze kunnen ook alle ingrediënten leren kennen die er in hun voeding gaat.Volgens Anette Dremo van Dole heeft de..... 0 reacties


Vervangen van pillen voor paprika's
Chef-kok Rudolph van Veen en huisarts Tamara de Weijer zijn de ambassadeurs van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Dit driejarig actieplan is ingesteld om de consumptie van groenten en fruit te stimuleren. Tijdens de Fruit Logistica gebruiken ze de stand van DOOR als podium voor hun show rondom een..... 0 reacties


Challenge moet groentenconsumptie verhogen
Diëtisten en voedingsdeskundigen van de website PuurGezond hebben een Facebookchallenge bedacht waarin mensen uitgedaagd worden om 4 weken lang 400 gram te eten. Bijna 2000 mensen zijn op 5 februari de uitdaging aangegaan.Iedereen die een Facebookaccount heeft, kan gratis meedoen met de PuurGezond..... 0 reacties


Herrie op de beurs: Herman den Blijker kookt met tomaten
Nog een smaakvol nieuwtje voor de Fruit Logistica. Herman den Blijker zal woensdag en donderdag in de stand van Axia Vegetable Seeds zijn. Hij maakt recepten uit het nieuwe kookboek van dat ze samen ontwikkelden. En dat gaat natuurlijk over... tomaten.Bij het team van Axia Vegetable Seeds zijn ze dol op..... 0 reacties

Veganisme blijft populair in het VK, ook na Veganuary
Een maand lang veganistisch eten in januari: Veganuary 2018 is in het Verenigd Koninkrijk een feit. Meer dan 50.000 deelnemers hebben tijdens de Veganuary 2018 campagne toegezegd om in januari geen dierlijke producten te consumeren. De grote supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk spelen hierop in door..... 0 reacties


Aanbevelingen AARP
"Houd je brein gezond met bessen, noten en bladgroenten"
De American Association of Retired Persons (AARP), dat altijd bezig is met het promoten van een gezond dieet, zegt in een net gepubliceerd rapport dat bepaalde voedingsmiddelen mensen mentaal jonger kunnen houden.Het rapport: "Brain Food: GCBH Recommendations on Nourishing Your Brain Health is gepubliceerd..... 0 reacties


kinderen aan de verse producten
VS: Groentenpromotie Sesamstraat verlengd tot 2021
Het 'eat brighter!' initiatief, dat de invloed van Sesamstraat en zijn karakters gebruikt om kinderen meer versproducten te laten eten, is verlengd tot en met 2021. De Produce Marketing Association (PMA), Partnership For A Healthier America (PHA), en Sesame Workshop (de non-profit educatieve organisatie..... 0 reacties


2,3 miljoen kg voeding gered in drie jaar
"Geredde" versproducten krijgen tweede kans
Het vinden van een goede balans in gezonde voeding bij consumenten krijgen en het minimaliseren van voedselverspilling kan zowel een barmhartige als zakelijke rol hebben. Er is nu echter een plek voor groenten en fruit die te klein zijn en komkommer die te krom zijn. Steeds meer mensen gebruiken 'lelijk'..... 0 reacties

Polen: Auchan neemt deel aan promotiecampagne voor groenten en fruit
De Auchan Foundation financiert het 'Health Basket'-project, ingediend door de Simply supermarkt in Tarnów, Auchan Tarnów en de Małopolska Empatia Foundation. Het doel van het project is om jongeren te laten zien hoe belangrijk gezonde voeding en een uitgebalanceerd dieet zijn. Als onderdeel van het..... 0 reacties


Voedingsdeskundige uit New York:
Fijnsnijden van groenten vergroot hoeveelheid voedingsstoffen
Als je groenten fijn snijdt voordat je ze opeet, verhoog je hun voedingsstoffen, waardoor groene bladgroenten nog gezonder worden. Mengen en pureren kan de vezels in groenten en fruit vernietigen, dat klopt, maar het proces van het snijden en hakken maakt gezonde enzymen vrij die de spijsvertering..... 0 reacties


Zespri onderzoek in de Duitse handel
Innovatieve kiwidisplays maken omzetstijging mogelijk
Een onderzoek van Zespri in de Duitse retail laat zien dat het plaatsen van kiwi's in displays significante omzetstijgingen mogelijk maakt. Tegelijkertijd helpen de displays de handel om het product te profileren.De Duitse consumenten zijn veeleisender geworden: voedingsmiddelen moeten niet alleen lekker..... 0 reacties

Eerste positieve effecten btw-verlaging Letse AGF merkbaar
Sinds er in Letland vanaf 1 januari 2018 een lager btw-tarief voor lokale AGF geldt, zijn deze producten goedkoper geworden en is de vraag gestegen.Telers en handelaren merken de positieve effecten van de btw-verlaging nu al. Het verlaagde tarief geldt voor in Letland geteelde groenten, fruit en zachtfruit..... 0 reacties

Speciaal menu voor vrouwen in verwachting
SIGN en Van der Valk Hotels introduceren 9 maanden menu
Op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) verkent het samenwerkingsverband 'Gezonde Start' hoe een gepersonaliseerde voedingsstrategie de groenten- en fruitconsumptie bij zwangeren kan verhogen.Vorig jaar is door het project het platform 9 maanden menu opgericht. Hierop staat al..... 0 reacties

Pinterest gebruikt voor gezonde goede voornemens
Sol Group Marketing moedigt Pinterest-gebruikers bij de start van elk nieuw jaar om op nieuwe manieren te genieten van meloenen door gezondheidsgerelateerde informatie op Pinterest te zetten. Voor veel mensen die elk nieuw jaar goede voornemens hebben, dient het Pinterestbord 'Mind, Body, Melon' van Sol..... 0 reacties


Amerikaans onderzoek
Kurkuma verbetert geheugen en humeur
Uit een studie van de UCLA is gebleken dat het dagelijks consumeren van kurkuma zorgt voor een beter humeur en geheugen bij mensen die lijden aan een lichte vorm van leeftijdgerelateerde vergeetachtigheid.De onderzoekers richtten zich op het effect van kurkuma-supplementen op de geestelijke prestaties van..... 0 reacties

Gemakkelijke manier om bestrijdingsmiddelen van groenten te verwijderen
Er is nu een oplossing voor mensen die bang zijn dat hun groenten vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Onderzoekers in Haiderabad, India hebben een doe-het-zelf oplossing bedacht waarmee je jezelf kunt beschermen tegen de mogelijk schadelijke stoffen die op je bord liggen. Mix hiervoor 160 ml azijnzuur met 4..... 0 reacties


Brandweercommandant wint $5000 voor brandweerlieden
Wedstrijd chilipepers eten brengt veel geld op
Een vrouw uit Texas, brandweercommandant Aimee Beasley-Spadoni, houdt wel van iets heets. Voor het Chillies for Charity evenement at zijn namelijk negen van 's werelds heetste chilipepers. De pepers staan bekend als de Carolina Reaper en hebben het wereldrecord voor meest scherpe peper op hun naam staan.Met..... 0 reacties

Kiwi's klaar voor gezonder eetpatroon
Nieuw-Zeelanders willen afschaffing belasting op verse AGF
Onderzoek heeft aangetoond dat de volwassen bevolking van Nieuw-Zeeland een gewichtsprobleem heeft. Eén op de drie volwassenen is te zwaar en Nieuw-Zeelanders willen dit probleem graag aanpakken.Nieuw-Zeeland heeft één van hoogste obesitascijfers ter wereld. Uit een recent gehouden enquête is echter gebleken..... 0 reacties


geruchten weerlegd
Gelukkig! Ook op lege maag kun je veilig tomaten eten
Online geruchten dat het eten van tomaten op een lege maag gevaarlijk zou zijn, zijn nu verworpen door een voedingsdeskundige. Er werd gesuggereerd dat de adstringentia in tomaten kunnen verharden en het spijsverteringskanaal blokkeren wanneer ze in contact komen met maagzuren. Dit is niet waar, zegt..... 0 reacties

moeders met overgewicht dragen vaak de effecten van hun dieet over op hun kinderen
Krachtig antioxidant kan mogelijk leverziekte stoppen of voorkomen
Naast een toenemend overgewicht in de Verenigde Staten is de leverziekte NAFLD een belangrijke gezondheidskwestie geworden, die vaak leidt tot kanker en levertransplantaties. Nu heeft nieuw onderzoek van de Universiteit van Colorado Anschutz Medische Campus aangetoond dat er een krachtige antioxidant..... 0 reacties


Slimme tags voorkomen voedselverspilling
Ovie, een foodtechnologie-startup in Chigago heeft een slimme voedselopslag gecreëerd. De slimme voedselopslag weet wanneer een product aan het bederven is en geeft ook automatische notificaties voordat het product bederft en zo heb je een laatste kans om het product te consumeren.Amerikaanse gezinnen..... 0 reacties


Eerste conservengroenten gezoet met stevia
Op de Marca beurs in Bologna heeft het Italiaans Pucci-Group met haar eigen merk Berni de eerste conservengroenten op de markt gebracht die worden gezoet met de natuurlijke zoetstof Stevia. De meeste geconserveerde groenten hebben een verhoogd suikergehalte (toegevoegde suikers) waardoor de aanbevolen..... 0 reacties


Pruimen rijk aan anthocyanen verlagen de bloeddruk
Er is mogelijk een smakelijke manier om de bloeddruk te verlagen en wel in de vorm van Queen Garnet pruimen. Dit pruimenras werd ontwikkeld door wetenschappers in Queensland vanwege haar hoge gehalte aan anthocyanen. Uit de eerste proeven op mensen blijkt dat het fruit de bloeddruk van volwassenen kan..... 0 reacties


VS: koolhydraatarme aardappel geïntroduceerd
Nu steeds meer consumenten op zoek zijn naar gezonde voeding blijven bedrijven alternatieven introduceren voor traditionele AGF. Aardappel- en uienleverancier Potandon Produce uit Idaho Falls bracht onlangs een nieuw aardappelras op de markt onder de merknaam CarbSmart. Deze aardappel bevat 27% minder..... 0 reacties

Avocadopit heeft kankerremmende eigenschappen
Een groep onderzoekers uit Texas heeft nieuwe bestanddelen in avocado's ontdekt die mogelijk bruikbaar zijn bij de behandeling van ziekten zoals kanker. Debasish Bandyopadhyay en zijn onderzoeksteam van de Universiteit van Texas-Rio Grande concentreerden zich op het buitenste vlies van de avocadopit.Twee..... 0 reacties


Consument wil salade die ‘meer van nu’ is
Nederlanders willen salades zonder toegevoegde suikers, die als het kan lager in calorieën en rijk aan eiwitten zijn. Een deel van de trouwe eters van de kant-en-klare salades geeft aan zich niet meer te kunnen vinden in het huidige assortiment en vraagt om salades die meer aansluiten bij de..... 0 reacties


Vers fruit ruim 28 procent duurder dan 10 jaar geleden
Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum..... 0 reacties


Asda maakt populairste AGF van 2017 bekend
Britten houden van bananen en zachtfruit
Bananen waren ook in 2017 weer het bestverkochte product op de AGF-afdelingen van de Britse retailer Asda. Frambozen, blauwe bessen en aardbeien stegen daarentegen het meest in populariteit en behoorden in 2017 tot de meest verkochte fruitsoorten. Klanten van Asda verorberden vorig jaar 15.000 ton aardbeien..... 0 reacties

Roemenië: Fruitconsumptie overschrijdt die van varkensvlees
Volgens officiële statistieken consumeerden Roemenen in 2016 gemiddeld meer dan 34 kilo bananen, sinaasappelen en kiwi's per persoon, vergeleken met 33 kg varkensvlees. Dezelfde gegevens laten zien dat er ook een recordverbruik van komkommers is geweest. Voedingsdeskundigen zijn van mening dat hun..... 0 reacties

Fitnessoefeningen achter je bureau
Fit op kantoor
Dat zitten het nieuwe roken is, weten we al langer. Als je een kantoorbaan hebt, breng je waarschijnlijk je werktijd grotendeels zittend door. Dit brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Healtylives geeft je een aantal fitnessoefeningen voor achter je bureau.Bilspieren trainen achter je bureauSpan je..... 0 reacties


Kinderen leren gezond eten met de Leerstraat
Kinderen worden steeds meer gestimuleerd om zelf gezonde keuzes te maken in wat zij eten. Het programma 'Leerstraat ten behoeve van een gezond voedingspatroon' vanKokkerelli & Stichting Kids University for Cooking draag hieraan bij. Het is een interactief en educatief programma dat wordt aangeboden aan..... 0 reacties


Food Sustainability Index 2017: Frankrijk blijft toonaangevend
Frankrijk behoudt haar nummer één positie in de Food Sustainability Index (FSI) 2017, die ontwikkeld werd door The Economist Intelligence Unit en het Barilla Center for Food & Nutrition. FSI heeft betrekking op 34 landen wereldwijd. Het meet de duurzaamheid van voedselsystemen aan de hand van drie..... 1 reacties

Boerenkool is een trendgroente
Het is boerenkooltijd! Het hoofdseizoen van de kool met de gekrulde bladeren loopt nog tot in maart, aldus de 'Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer' (Bonn).Naast de klassieke gerechten met gekookte boerenkool zijn sinds enkele jaren ook andere toepassingsmogelijkheden van de groente populair..... 0 reacties


Crêpes met zachtfruit moet afzet met Valentijnsdag aanjagen
Voer de afzet van zachtfruit op door ze samen met goedverkochte bewerkte producten te promoten zoals kant-en-klare Franse crêpes aldus het Amerikaanse Freida's Specialty Produce. De verkooppiek van crêpes loopt van Valentijnsdag tot Moederdag in mei.Freida's nieuw ontworpen displayunit bevat 12 verpakkingen..... 0 reacties

19 partners gaan bijdragen aan gezonder eetpatroon consumenten
Hoe kiezen consumenten de voeding die ze kopen en eten? En hoe kunnen bedrijven consumenten helpen om gezondere en duurzamere keuzes te maken en tegelijkertijd meerwaarde en maatschappelijke impact creëren voor hun bedrijf? Eerder RIVM-onderzoek geeft aan dat negen op de tien mensen in Nederland te weinig..... 0 reacties

'Voedingsapotheken' schrijven groenten en fruit voor
Overal in de Verenigde Staten duiken 'voedingsapotheken' op die verse AGF aanbieden als medicatie tegen kwalen als hoge bloeddruk. Dit staat te lezen in het blad Mother Jones. Silver Avenue Family Health Center in San Francisco, combineert een voedselmagazijn en boerenmarkt met voedingsadvies om het aantal..... 0 reacties

Medicinale paddenstoelen de voedseltrend voor 2018
Gezonde voedingsmiddelen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2017 werden medicinale paddenstoelen een trend. De extracten hiervan worden inmiddels verwerkt in alledaagse producten zoals koffie en thee. Whole Foods verwacht dat medicinale paddenstoelen de grootste voedseltrend van 2018..... 1 reacties

Aangetroffen in de gevangenis van Rezina
Wortelen met marihuana
Het personeel van de gevangenis in Rezina deed vorige week een opmerkelijke vondst in een bos wortelen die was afgegeven voor één van de gevangenen. Er bleken namelijk 3 spuiten met 10 ml marihuana in verstopt te zitten. De verdovende middelen waren bestemd voor een achtentwintig jarige gevangene die in..... 0 reacties


Michael Greger Nutritrion Facts nu ook in Nederland
​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven ervan afhangt"
De Amerikaanse stichting NutritionFacts.org inspireerde honderdduizenden mensen om gezonder te gaan eten. Nu komt de stichting naar Nederland. NutritionFacts is een initiatief van Michael Greger, een arts die ziektes liever voorkomt dan geneest. ​"We zouden groenten en fruit moeten eten alsof ons leven..... 1 reacties

Anneke Ammerlaan:
"Het woord ‘lekker’ wordt de komende jaren minder relevant"
Food- en trendwatcher Anneke Ammerlaan zet aan het begin van 2018 de door haar gesignaleerde trends op een rijtje in haar column Een gezonde blik op 2018. Het woord lekker wordt minder relevant, dieetwens is het nieuwe woord voor allergie en eten volgens je DNA gaat een groeispurt maken volgens Anneke...... 0 reacties

Australische hardfruitexporteurs wordt geadviseerd te stoppen met IProdione
Australische telers die exporteren naar de Europese Unie wordt geadviseerd om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van producten met het actieve bestanddeel Iprodione na een EU-besluit om de goedkeuring voor de stof in te trekken vanaf volgend jaar.EU-lidstaten hebben tot juni 2018 de tijd gekregen om de..... 0 reacties